Dokumenty odhaľujú bin Ládinovu frustráciu z klesajúcej podpory moslimov

04.05.2012 Celý región

Washington 3. mája (TASR) - Nové dokumenty odhaľujú frustráciu Usámu bin Ládina z neefektívneho fungovania jeho teroristickej siete a obavy z oslabenia dôvery moslimov v násilný džihád.

Výber dokumentov, zhabaných pri vlaňajšom útoku amerického komanda na bin Ládinov dom v Pakistane, zverejnilo dnes na internete protiteroristické centrum armády USA.

Podľa BBC bolo zverejnených 17 písomností obsahujúcich 175 strán, ktoré vznikli medzi septembrom 2006 a aprílom 2011. V úkryte bin Ládina sa celkovo našlo vyše 6000 dokumentov.

"Začíname novú fázu, aby sme napravili chyby, ktorých sme sa dopustili. Ak Boh dá, získame tak naspäť dôveru veľkej časti tých, ktorí stratili vieru v džihádistov," napísal bin Ládin v liste z roku 2010.

Vo svojej korešpondencii tiež dával najavo rozladenie z neschopnosti teroristických skupín pridružených k al-Káide zaistiť si podporu verejnosti, z ich neúspešných mediálnych kampaní a zo zle naplánovaných útokov, pri ktorých podľa bin Ládina zahynulo príliš veľa nevinných moslimov.

Jeho spolupracovníci tiež dávali najavo nevôľu nad tým, že sa pozornosť Spojených štátov v roku 2010 sústredila na ekonomickú krízu, ktorá zatienila aj vojnu proti terorizmu a jej následky.

Zo zverejnených dokumentov ďalej vyplýva, že bin Ládin bol aj pred svojou smrťou odhodlaný pokračovať v útokoch na americké a západné ciele. Zvažoval napríklad útoky na lietadlá, prevážajúce súčasného šéfa CIA Davida Petraeusa, či dokonca amerického prezidenta Baracka Obamu.

Bin Ládin dúfal, že by zavraždeného Obamu nahradil "totálne nepripravený" viceprezident Joe Biden, čo by podľa neho uvrhlo Spojené štáty do politickej krízy. Niektoré z písomností tiež poukazujú na napätý vzťah medzi prevažne sunnitskou al-Káidou a šiitským Iránom.
 

Vyberte región